Art Ligthart

Associate Partner - Ordina

Art Ligthart

Art Ligthart is Associate Partner bij Ordina.

Art Ligthart is architect in de digitale wereld en helpt de bestuurders van Nederland bij het inrichten van een nieuwe digitale wereld op basis van slimme concepten en cocreatie.

Een korte kennismaking

Na het VWO heeft Art Ligthart Technische Bedrijfskunde (ir.) gestudeerd aan de Technische Universiteit Twente en European Business aan de University of Loughborough (UK). Zijn afstudeeropdracht was bij een Philips joint-venture in Nanjing (China). Sinds 1995 is hij werkzaam in de IT-industrie, eerst bij Panfox als informatie-analist, later bij Ordina als Partner en Thought Leader op het gebied van architectuur. Sinds begin 2013 werkt hij onafhankelijk, maar helpt Ordina in de rol van Associate Partner naar een nieuwe toekomst, als een bedrijf dat innovatieve en duurzame oplossingen creëert samen met klanten en partners.

Zijn werk is zijn passie

Art Ligthart is gedreven door het opnieuw inrichten van de digitale wereld, op basis van vernieuwende architectuurconcepten. Hij gelooft dat samenwerking daarbij cruciaal is, het bundelen van kennis en kracht om vooruit te komen. In zijn dagelijks werk is hij dus continu bezig met verbinden van mensen en organisaties. Naast adviesfuncties is hij lead architect in grote veranderprogramma’s. Zo was hij bijvoorbeeld lead architect in het project INDiGO van de Immigratie & Naturalisatie Dienst, dat in 2009 de NAF-architectuurprijs kreeg en in 2011 de Architecture Excellence Award van iCMG voor de vernieuwende visie op Business Process Management. Verder heeft hij diverse artikelen en boeken over architectuur geschreven, is hij docent in opleidingen en workshops, en spreekt hij regelmatig op congressen.

Visie

Art Ligthart gelooft dat het succesvol doorontwikkelen van organisaties en IT systemen wordt bepaald door mensen. Door een klein team van gedreven mensen die in nauwe samenwerking met elkaar de toekomst willen vormgeven. Architecten hebben daarin ook een rol: ze moeten verbeelden, inspireren en niet alleen maar structureren. Zo’n team helpt bestuurders om afgewogen keuzes te maken. Hij gelooft in teams waarin mensen van de organisatie samen met klanten en leveranciers hun kennis inbrengen. Teams die in openheid en co-creatie op zoek gaan naar de best passende oplossingen en de route naar de toekomst uitstippelen. Teams die de toekomst niet alleen bedenken maar daarna ook gaan realiseren.

Expertise

Zijn vakgebied is digitale architectuur: architectuurstijlen, architectuurprincipes en concepten. De laatste jaren is hij met name gericht op Service Oriented Architecture (SOA), Event Driven Architecture (EDA) en Business Rules-gedreven architecturen. Hij publiceert geregeld artikelen en ook boeken, zoals ‘Applicatieontwikkeling onder Architectuur’ (SDU, 2002), ‘SOA, Een praktische leidraad voor invoering: Socrates™‘ (SDU, 2005) en ‘SOA: de volgende fase’ (SDU, 2008). Verder vindt hij het leuk om te doceren in vakopleidingen, masterclasses en workshops, en om seminars en tracks te organiseren, zoals o.a. op het Landelijk Architectuur Congres en het International SOA & Cloud Symposium.

Bron: artligthart.nl

Zie ook

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van aankomende carrièrebeurzen.

Inschrijven ›

Mijn account

Je bent niet ingelogd.