Marcel Pheijffer

Hoogleraar Forensische Accountancy - Universiteit Nyenrode

Marcel Pheijffer is hoogleraar (Forensische) Accountancy aan Nyenrode Business Universiteit en Universiteit Leiden. Hij staat bekend als een actieve deelnemer aan het debat over het accountantsberoep.

Marcel Pheijffer werd op 13 december 1967 geboren in Rotterdam. In 1985 begon hij met zijn studie Accountancy aan NIVRA-Nyenrode. Later studeerde hij ook strafrecht aan de Faculteit Rechtsgeleerdheid van de Universiteit Leiden, waar hij op 19 september 2000 promoveerde op het proefschrift De forensisch accountant: het recht meester.

Carrière

Tijdens en na zijn studie werkte hij bij de Belastingdienst van het Ministerie van Financiën, onder meer als forensisch accountant bij de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst. Van mei 2003 tot februari 2008 was hij directeur van de NIVRA-Nyenrode School of Accountancy & Controlling. Van januari 2006 tot januari 2009 was hij lid van de International Auditing en Assurance Standards Board (IAASB), een van de organen van de International Federation of Accountants (IFAC).

In 2002/2003 was hij de secretaris van de parlementaire onderzoekscommissie voor fraude in de Bouwsector. Sinds september 2000 is hij hoogleraar aan Nyenrode en de Universiteit Leiden. Hij heeft diverse malen opgetreden als getuige-deskundige in rechtszaken. Ook was hij lid van de Noord-Hollandse commissie Operatie Schoon Schip. In januari 2014 nam Pheijffer zitting in het College van Beroep van NOAB, de Nederlandse Orde van Administratie- en Belastingdeskundigen.

Persoonlijke kenmerken

Zijn belangrijkste aandachtsgebieden zijn: forensische accountancy, fraude, witwassen van geld, creatief boekhouden en frauduleus rapportage, ethiek en integriteit, corporate governance en publiek toezicht. Pheijffer staat bekend om zijn kritische opstelling jegens het functioneren van accountants, onder meer in zijn blogs en ingezonden stukken.

Bron: wikipedia.org

Marcel spreekt tijdens

Zie ook

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van aankomende carrièrebeurzen.

Inschrijven ›

Mijn account

Je bent niet ingelogd.